Projektet OP Vent nomineret til EL-FORSK Prisen 2016 

9. juni blev EL-FORSK Prisen 2016 afholdt i København, hvor HKH Kronprins Frederik overrakte prisen og blev introduceret til de tre nominerede projekter. Her var OP Vent en af de nominerede. CLEAN har været med til at udforme konceptet og har stået for projektledelse og er derfor glade for at se den store interesse.

OP-Vent omhandler energieffektiv ventilation på operationsstuer. Mange af de nye sygehusbyggerier (de såkaldte supersygehuse) er projekteret med turbulent Air Flow (TAF) frem for Lamiar Air Flow (LAF) – retningsbestemt ventilation direkte på operationslejdet. Gennem opbygning af mock-ups og in-situ test, dokumenterer projektet, at LAF er mere energieffektivt end TAF og reducerer KIM-tallet på og omkring operationslejdet. Det er enddog meget vigtigt, da det er evident, at flere dør af operationsinfektioner.

Projektet er nomineret for dets problematisering af anvendelse af TAF på fremtidens sygehuse samt det tværfaglige projektteam bestående af ortopæd-kirurger, rådgivende ingeniører, ventilationsleverandør og CLEAN. Projektets resultater har også høstet international anerkendelse på konferencer i bl.a. Canada og Frankrig. Næste skridt er at gøre projektet til et full scala projekt for at opnå evidens for projektet. Se film om projektet her.

Vinderen af prisen blev STEAMREG, hvis projekt omhandler en energieffektiv affugtermaskine.