22. aug 2024

Forundersøgelse af Kraftcentrum Grindsted – Elektrolytisk vandrensning

© Destination Trekantområdet Foto: Anette Sofia Svejstrup

En partnerkreds bestående af virksomhederne GEV Holding, GeoDrilling, Electrocell Europe og ATES har sammen med Aalborg Universitet samarbejdet om at dokumentere om elektrolytisk vandrensning i samspil med varmeindvinding kan rense forurenet grundvand fra forureningsfanen fra det tidligere Grindstedværket. Projektet har modtaget støtte fra blandt andet Region Syddanmarks udviklingspulje. Projektet har leveret så gode resultater, at partnerkredsen nu fortsætter arbejdet i et pilotprojekt under puljen ”Fonden for retfærdig omstilling”.

Forureningen under Grindsted by er én af Danmarks 10 definerede generationsforureninger. Den er dyr og vanskeligt at håndtere, og derfor blev ideerne om et kraftcenter omkring forurenet grundvand født. Elektrolytisk vandrensning er en nyere rensningsmetode, og til trods for at være velbeskrevet i faglitteraturen, er der kun få firmaer, der har kommercialiseret teknologien. Derfor var det vigtigt for partnerkredsen at afprøve metoden og se, om den kan rense vandet så godt, at vandet efterfølgende kan bruges til industrielt kølevand og genere overskudsvarme til fjernvarmenettet.

 

Det overordnede formål med Kraftcentrum Grindsted i forundersøgelsen er at levere dokumentation for, at elektrolytisk vandrensning kan rense forurenet grundvand i samspil med varmeindvinding og balancering af elnettet – Martin Østergaard, GEV

 

Med Aalborg Universitets viden har partnerkredsen skabt gode erfaringer og resultater. Så gode, at de skal bruges i et pilotprojekt med on site test på eksisterende boring.

 

Giftige stoffer reduceres kraftigt

I projektet har kredsen undersøgt og drøftet muligheder og synergier blandt dem. Med erfaringer fra virksomhederne, ekspertviden fra universitetet og støtte fra Region Syddanmark har gruppen og videnbroprojektet skabt store succeser.

En af dem er, at indholdet af vinylklorid og benzen kan reduceres ved elektrolyse. Vinylklorid er et farveløst, brændbart og giftigt stof, der i høje koncentrationer kan føre til leverkræft. Derfor er det en succes, at partnerkredsens arbejde har vist en vej til at nedbryde stoffet på en effektiv måde, der kan være med til at rense grundvandsforureningen i Grindsted og ved andre punktkilder.

Derudover har videnbroprojektet også undersøgt, hvilke elektroder, der renser bedst, hvad flowet af vand skal være, og hvor stor en strømstyrke renseprocessen kræver.

 

Lærerig proces med videreudvikling i fokus

Sektorkoblingen er vigtigt for projektets fremtidige udvikling og bæredygtighed. Ved at justere på oprensningsprocessen kan den være med til at udnytte afledte spildstrømme af varme og brint, der kan bruges i el- og fjernvarmenettet.  Det er via denne sektorkobling, at projektet skiller sig ud fra andre oprensningsmetoder, fordi projektet gør op med paradigmet om at se forureningen som en udgift.

 

Videnbroprojektet har formået at påvise en høj renseeffekt og gode resultater. Derfor blev partnerkredsen hurtigt enige om, at der skulle igangsættes et pilotprojekt som kunne videreudvikle de effekter og resultater der var skabt – Martin Østergaard, GEV

 

Det har været en lærerig proces, hvor partnerkredsen løbende har drøftet muligheder, teknologi og synergi. Partnerkredsen ser store muligheder og ønsker derfor at arbejde videre i et pilotprojekt, som har fået støtte fra Erhvervsstyrelsens pulje ”Fonden for retfærdig omstilling”. Udover pilotprojektet har partnerkredens også oprettet CleanLab Grindsted, der skal sikre, at arbejdet fra projektet bliver forankret og de enkelte aktørers viden bliver samlet ét sted.

Læs mere om projektet her

 

 

 


Vil du vide mere?


Aktuelt

Alle nyheder
Case

19. jun 2024

Solum: Robotsortering giver op til 90 % rene affaldsfraktioner til genanvendelse

Nyhed

7. jun 2024

Strammere lovgivning mod PFAS åbner nye innovationsmuligheder

Nyhed

17. maj 2024

Otte nye videnbroprojekter godkendt til test og demo af miljøteknologiske løsninger

Case

15. maj 2024

Updrift Copenhagen: Bæredygtig klimatilpasning

Nyhed

15. maj 2024

Tre medlemmer af Clean får midler til internationale muligheder

Nyhed

17. apr 2024

Clean er igen i år vært for Tech Tour med over 45 investorer

Nyhed

2. apr 2024

Syv danske virksomheder modtager midler til internationale aktiviteter

Case

20. mar 2024

EWA Sensors: En simpel sensor med komplekse data

Nyhed

13. mar 2024

800.000 kr. tildelt projekter med fokus på vand- og miljøteknologiske løsninger