8. okt 2024

Visibuilt: Bæredygtig asfalt på vej

Visibuilt-teamet samlet_2024

Asfalt bliver i dag produceret med restprodukter fra olieraffinering, hvilket er dyrt og er en energitung omkostning. Startupvirksomheden Visibuilt har udviklet et produkt, der ønsker at erstatte olien med svampe og savsmuld. Gennem et videnbroprojekt har Visibuilt skabt et fundament for deres produkt og afklaret potentialerne for vejbelægning baseret på fermentering med lavt CO2-aftryk sammen med Teknologisk Institut og Munck Asfalt. Det har resulteret i et proof-of-concept og gjort det mulig at indgå i et EUDP-projekt.

 

Visibuilt er en bioteknologisk startup, der udvikler naturlige bindemidler til asfaltindustrien.  At bygge veje og anlæg er en energiintensiv opgave. I dag bliver asfalt produceret med bitumen (biprodukt fra olieraffinering) som skal varmes op til flere hundrede grader. Samtidig er 60 % af de veje der skal bruges i 2050 ikke bygget endnu, så behovet for et alternativ til bitumen er stort.

 

Derfor har Line Kloster Pedersen, founder af Visibuilt, skabt et materiale som skal være alternativet. Produktet hedder visiBIT og er et bindemiddel skabt af svampes rodnet, kaldet mycelium, som ved lave temperaturer kan omsætte savsmuld til et stærkt materiale.

 

Myceliet er på en måde rodnettet for svampe. Det holder på jorden, så jeg tænkte at det kunne nok også binde asfalten sammen fremfor brugen af olie – Line Kloster Pedersen, founder, Visibuilt

 

Fundament for samarbejde skabte hurtigt resultater

Sammen med Teknologisk Institut og partnere fra hele værdikæden blev Visibuilts produkt testet og et fundament for samarbejde blev lagt.  Ved at samle hele værdikæden fra leverandør til producent og fremtidige kunder, har de kunnet sparre og videndele i et netværk som fik Visibuilt til at indsende en patentansøgning og gået med i en EUDP-ansøgning. EUDP-ansøgningen blev godkendt og danner grundlag for et endnu større samarbejde blandt partnerne. Her var resultaterne for videnbro fuldkommen vigtigt.

 

Uden samarbejdet, og de tidlige data og tests for visiBIT gennem videnbroprojektet, var det ikke muligt at blive klar til en EUDP-ansøgning – Line Kloster, Visibuilt

 

Samarbejdet kører så godt, at Visibuilts team er flyttet ind i Teknologisk Instituts lokaler for at være tættere på laboratorierne og videnmiljøet, så de blot skal fokusere på at vækste virksomheden.

 

Produkt kan revolutionere industrien

Samarbejdet har givet vigtig viden til Line og Visibuilt ift. visiBIT’s egenskaber og grønne fordele. Teknologisk Institut har bidraget med viden om de tekniske krav ved vejanlæg og hvilke svampe, der kunne anvendes. Line har sammen med hendes team testet og videreudviklet deres produkt for at forbedre det hele tiden.

 

Det var fedt at vi kunne plugge vores prototyper ind i TI’s laboratorier og få dem testet. Det fungerede megagodt! – Line  Kloster, Visibuilt

 

Jeg underdriver ikke, når jeg siger, at det har været altafgørende for hvor hurtigt vi har kunnet vokse og skabe begejstring for vores produkt! – Line Kloster, Visibuilt

 

Visibuilts produkt har skabt en stor interesse fra industrien, pressen og investorer, da deres produkt kan være med til at revolutionere asfaltindustrien og erstatte bitumen – uden at industrien skal bygge nye anlæg eller fabrikker.  Efter videnbroprojektet har Visibuilt rejst mere end 15 mio. kr. i kapital, så de kan lave flere pilot-vejanlæg.

 

Det næste skridt er EUDP-projektet, hvor der er fokus på at få lavet udendørstest så vi hurtigt kan komme hen mod et kommercielt produkt – Line Kloster, Visibuilt

 

Videnbroprojektet var medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen og foregik fra 1. januar 2023 til 30. juli 2024.

 


Vil du vide mere?


Aktuelt

Alle nyheder
BlueGreen Innovation Challenge hackathon i Horsens
Nyhed

10. okt 2024

Fremtidens bæredygtige løsninger: BlueGreen Innovation Challenge 2024

Nyhed

8. okt 2024

Clean styrker virksomheder til at gå internationalt omkring Østersøen

© Destination Trekantområdet Foto: Anette Sofia Svejstrup
Case

22. aug 2024

Forundersøgelse af Kraftcentrum Grindsted – Elektrolytisk vandrensning

Case

19. jun 2024

Solum: Robotsortering giver op til 90 % rene affaldsfraktioner til genanvendelse

Nyhed

7. jun 2024

Strammere lovgivning mod PFAS åbner nye innovationsmuligheder

Nyhed

17. maj 2024

Otte nye videnbroprojekter godkendt til test og demo af miljøteknologiske løsninger

Case

15. maj 2024

Updrift Copenhagen: Bæredygtig klimatilpasning

Nyhed

15. maj 2024

Tre medlemmer af Clean får midler til internationale muligheder

Nyhed

17. apr 2024

Clean er igen i år vært for Tech Tour med over 45 investorer