1. nov 2024
Clean: Selvledelse og samarbejde
Usikkerhed er en del af arbejdslivet i en moderne projektorganisation som Clean. Det er vi nødt til at håndtere, siger vores COO, Henrik Bjørnager.
Clean – Danmarks Vand- og Miljøklynge er en moderne arbejdsplads, hvor de ansatte er ildsjæle, som hopper fra projekt til projekt og ofte er selvledende på opgaverne. Samtidig er vi placeret på fire forskellige adresser over hele landet og er også til stede i Colombia og Brasilien.
Mens mange af os elsker denne måde at arbejde på, kan det også skabe usikkerhed og stress. Vores COO Henrik Bjørnager Jensen fortæller:
”Vi er konstant i startup-mode, fordi vores projekter varer 2-3 år. Vi ved aldrig, om ansøgningen til det næste projekt går igennem, eller om vi fortsat er på Finansloven. Det kan skabe usikkerhed hos os om vores rolle og sikkerhed i jobbet.”
Nye rammer for samarbejdet
I efteråret 2023 fusionerede vi to afdelinger i Clean og indførte samtidig mere selvledelse og en mere ”agil” struktur. Derfor søgte og modtog vi 220.000 kr. fra Velliv Foreningen til at arbejde med trivsel og mental sundhed. Pengene er gået til at implementere den nye organisering og tage hånd om den stress og usikkerhed, som forandringerne gav.
I løbet af et halvt år har vi afholdt en række workshops for både ledere og medarbejdere. Henrik Nørgaard, som er Project Manager og Startup Navigator, var med i projektet og udtaler:
”I forløbet har vi fået talt om, hvordan vi fagligt kan styrke hinanden på tværs. Vi kan godt glemme at inddrage hinanden, fordi vi fysisk ikke sidder sammen. Nu har vi fået lagt nogle gode rammer for samarbejdet.”
Kollegaer skal hjælpe hinanden
Med den nye ”agile” organisering skal vi i de skiftende projektgrupper i højere grad være i stand til at lede os selv. Henrik Nørgaard fortæller, at man skal kunne lide en høj grad af selvledelse for at vælge Clean som arbejdsplads, men at der også er ulemper ved det:
”Ulempen ved selvledelse er, at man kan arbejde solen sort. Du bliver aldrig færdig. Du kan altid gøre mere, og glemmer måske at tænke på dig selv.”
Han fortæller dog også, at der er en klar holdning hos ledelsen til, at vi ikke ønsker at overbelaste medarbejderne. Vi må godt have travlt, men kun i en kort periode.
COO Henrik Bjørnager Jensen er enig og supplerer med, at det også er vigtigt, at vi hjælper og støtter hinanden:
”Med selvledelse har man også et ansvar for at bede om hjælp, hvis der er brug for det. Og man har ansvar for at tilbyde sin hjælp til andre.”
Er kommet tættere på hinanden
Én af de beslutninger, vi tog i forløbet er, at der fremover skal være mere fokus på trivsel. Blandt andet vil der hver måned være 1-1 møder imellem leder og medarbejder og 3-4 gange om året vil temperaturen på trivslen blive taget. Samtidig oplever vores COO Henrik Bjørnager Jensen, at projektet også har gjort en forskel for fællesskabet imellem os:
”Der blev ikke talt så meget om tingene før. Med forløbet er vi kommet tættere på hinanden, og det er lettere at sige tingene direkte. Ingen kan klare sig uden sine kolleger i en organisation som vores.”
Om Clean
Clean er Danmarks vand- og miljøklynge. Vi er cirka 30 ansatte, der støtter op om de danske virksomheder, som udvikler og har behov for at løse vand- og miljøudfordringer. Vores hovedafdeling ligger i Sønderborg, og vi har også afdelinger i Aarhus, København, Odense og Roskilde.
Om Velliv Foreningen
Velliv Foreningen støtter indsatser, der styrker den mentale sundhed på arbejdspladser og i lokalområder. Alle virksomheder, foreninger og organisationer kan søge midlerne. Velliv Foreningen støtter projektet hos Clean med 220.000 kr. Læs mere om muligheder for støtte på http://www.vellivforeningen.dk.
Vil du vide mere?
-
Sheila Kjerulff
Kommunikationschef
Tel +45 28 30 53 57
sbk@cleancluster.dk
Linkedin