1. nov 2024

Danmarks førende pyrolyse-aktører samlet om brandvarm dagsorden

Roskilde Universitet blev mødestedet for fremtidens pyrolyseinnovationer, med noget nær 200 deltagere, ledende virksomheder og forskere, der er både dedikerede og yderst kompetente, når vi taler om at udforske og udvikle pyrolyseteknologier i Danmark.

I samarbejde med Roskilde Universitet, Clean og Energy Cluster og med fornemt besøg af Klima- og Energiminister Lars Aagaard fik vi tændt op under et arrangement, der er yderst relevant for den grønne omstilling som del af den grønne trepart, der sigter mod at biokul skal fange og lagre 0,3 mio. ton CO2 i 2030.

Tobias Pape Thomsen, der er lektor ved RUC IMT bød velkommen og gav ordet videre til  Kathleen Draper fra US Biochar Initiative (USBI), der belyste de danske perspektiver og internationale opfattelser af biokuls potentiale.

Herefter blev scenen videregivet til en række pyrolysevirksomheder, der præsenterede resultater og status.

På scenen var:

Stiesdal Skyclean – ved Jesper Noes, R&D Manager
Frichs Pyrolysis – ved Søren Bruun, CEO
Dall Energy – ved Rasmus Glar Nielsen, Technical Lead
Aquagreen – ved Henning Schmidt-Petersen, CCO
Organic Fuel Tech – ved Jens Henrik Haahr, CEO

Realistiske mål og definition af udfordringer er essentielt – Lars Aagaard, Klima- og energiminister i Folketinget.

Lars Aagaard, der først og fremmest talte om de politiske initiativer som skal sikre, at vi når vores 2030-mål, fastslog vigtigheden i, at vi ikke er overoptimistiske, men derimod realistiske, når det kommer til, hvad vi kan (og hvordan), når det kommer til pyrolyse og biokul. Vi skal være realistiske om, hvor meget vi kan producere, og vi skal være realistiske på tidsplanen på de mål, som vi sætter os selv, så vi er sikre på at nå målet i 2030, men også de mål vi sætter os selv i 2050 og fremover.

Han løftede i den forbindelse sløret for, at der vil blive etableret en række arbejdsgrupper, der kommer til at bestå af de mest kompetente aktører, der sammen skal kortlægge de udfordringer og løsninger, der findes i forbindelse med brugen af pyrolyse og biokul. Store som små udfordringer. For vi er nødt til at arbejde metodisk, step-by-step, hvis opgaven ikke skal blive for uoverskuelig. ”og vi kan kun løse en udfordring, hvis den er ordentligt defineret” fastslog Lars Aagaard

Workshops i fem spor

Eftermiddagens workshops, delte sig i fem spor. Knud Tybirk, Sernior Innovation Manager og vores Pyrolyse og Biokulsekspert i Food & Bio Cluster Denmark, stod for én af de fire workshops, hvor vi  blandt andet dykkede ned i biokuls rolle i landbruget, og drøftede kvalitet og brug i jordforbedring sammen med førende forskere og udviklere. Her var fokus rettet mod vigtigheden i, at biokulens kvalitet opfylder de højeste standarder, så der ikke er nogen negative effekter på jordorganismer eller afgrødeproduktivitet, når landmændene modtager det.

Desuden fik vi tydeligtgjort vigtigheden i, at kullene har en lang leve tid, så vi kan sikre en permanent lagring af kulstoffet.  Sessionen belyste, hvordan flere projekter har indskrevet netop dette i deres dagsorden.

Pyrolyse er en ny central teknologi som får stor betydning for at vi kan opnå klimamålene.

I klyngen har vi i flere år arbejdet metodisk på at udviklet biokul, og begynder nu at se lovende resultater i en række igangværende projekter. Herunder projektet SkyClean Skaleup, samt et konkret netværk for virksomheder og vidensinstitutioner.

Pyrolyse er et centralt virkemiddel beskrevet i den grønne Trepart. For at opnå de mål der er beskrevet i treparten, skal der bruges store mængder biomasse og udvikles teknologier og koncepter. Biokul fylder en stor del i klyngens arbejde, som vi nu begynder at se resultaterne af. – Lars Visbech Sørensen, Direktør i Food & Bio Cluster Denmark

Tak til alle deltagerne og samarbejdspartnerne for en dag fyldt med inspiration, indsigt og netværksmuligheder!
Denne artikel blev første gang på Food & Bio Cluster.
Arrangementet blev medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.
lima- og Energiminister Lars Aagaard til Dansk Pyrolyse- og Biokulforum 2024


Vil du vide mere?


Aktuelt

Alle nyheder
Nyhed

1. nov 2024

Clean: Selvledelse og samarbejde

BlueGreen Innovation Challenge hackathon i Horsens
Nyhed

10. okt 2024

Fremtidens bæredygtige løsninger: BlueGreen Innovation Challenge 2024

Nyhed

8. okt 2024

Clean styrker virksomheder til at gå internationalt omkring Østersøen

Visibuilt-teamet samlet_2024
Case

8. okt 2024

Visibuilt: Bæredygtig asfalt på vej

© Destination Trekantområdet Foto: Anette Sofia Svejstrup
Case

22. aug 2024

Forundersøgelse af Kraftcentrum Grindsted – Elektrolytisk vandrensning

Case

19. jun 2024

Solum: Robotsortering giver op til 90 % rene affaldsfraktioner til genanvendelse

Nyhed

7. jun 2024

Strammere lovgivning mod PFAS åbner nye innovationsmuligheder

Nyhed

17. maj 2024

Otte nye videnbroprojekter godkendt til test og demo af miljøteknologiske løsninger

Case

15. maj 2024

Updrift Copenhagen: Bæredygtig klimatilpasning

Nyhed

15. maj 2024

Tre medlemmer af Clean får midler til internationale muligheder