9:00 - 9:30 Ankomst, morgenmad og registrering på Nyborg Strand
9:45 - 10.00 Transport med bus til Fortum
10:00 - 10:45 Rundvisning hos Fortum - Overskudsvarme fra industrien
10:45 - 11.00 Transport med bus tilbage til Nyborg Strand
11.15 - 11.35 Oplæg: Hvordan får vi et intelligent, integreret energisystem? v/ Gorm Bruun Andresen og Marta Victoria Perez fra Aarhus Universitet
11:35 - 11:55 Oplæg: Elektrificering af processer og teknologier i dansk industri v/Brian Elmegaard fra DTU
11:55 - 12:00 Debat og spørgsmål
12:00 -13:00 Frokost på Nyborg Strand
Virksomhedsbesøget
På virksomhedsbesøget vil du få et indblik i virksomhedens state-of-the-art behandling af farligt affald med overskudsvarme som restprodukt, og hvordan Fortum leverer varme til Nyborgs fjernvarmeforsyning. Efterfølgende ser vi nærmere på det danske energisystem, potentialerne for udnyttelse af overskudsvarme og elektrificeringen af industrien. Efter virksomhedsbesøget er der frokost og netværk på Nyborg Strand – efterfulgt af CLEANs årsmøde.
Oplæg og dialog om overskudsvarme og elektrificering af industrien
Efter rundvisningen inviterer vi til oplæg ved Lektor, Gorm Bruun Andresen og post. doc. Marta Victoria Perez -Institut for Ingeniørvidenskab fra Aarhus Universitet efterfulgt af Professor Brian Elmegaard fra DTU Mekanik. Gorm Bruun Andresen og Marta Victoria Perez tager fat i systemniveauet og hvordan vi får et intelligent, integreret energisystem, mens Brian Elmegaard gør os klogere på elektrificering af processer og teknologier i dansk industri.
Meget tyder på, at det danske energisystem om få årtier primært vil være baseret på el som energibærer. En femtedel af energianvendelsen sker i industriprocesser, som dermed er væsentlige at fokusere på for at nå den ønskede elektrificering af energisystemet. Det ser Brian Elmegaard nærmere på.
Kom og vær med og hør, hvordan vi sammen løser udfordringerne omkring overskudsvarme og elektrificering af industrien.
Om Fortum
Fortum Waste Solutions A/S er en del af det nordiske forretningsområde ”Recycling and Waste Solutions” i den finske energi-koncern Fortum. Forretningsområdet beskæftiger tilsammen ca. 700 kompetente medarbejdere i Finland, Sverige, Danmark og Norge.
Fortum har over 40 års erfaring med at omdanne farligt affald til energi (siden Kommunekemi blev etableret i 1971). Fortum skaber værdi via el, fjernvarme, olieprodukter, metaller - såsom jern, zink og kobber - og andre nyttige ressourcer, der kan anvendes igen i mange sammenhænge. Restprodukterne fra deres behandling, f.eks. slagge, flyveaske og filterkage sendes til NOAH AS i Norge, der behandler og slutdisponerer miljøfarligt affald.
Fortums formål er at beskytte naturens ressourcer via bæredygtige løsninger. De forbedrer deres kunders processer ved at tilbyde komplette løsninger til afgiftning, genanvendelse, nyttiggørelse og slutbehandling af farligt affald.
Fortum tager sig af farligt affald - både fast, flydende, organisk, uorganisk, emballeret og uemballeret. Affaldet uskadeliggøres efter de strengeste standarder og nyttiggøres eller genanvendes i videst muligt omfang. Forbrændingsteknologi er klassificeret som Best Available Technology (BAT) til behandling af stoffer, der kan påvirke miljøet og er anbefalet af EU. Fortum har behandlingskapacitet til ca. 200.000 tons farligt affald årligt i Nyborg.
Virksomhedsbesøget er organiseret af Innovationsnetværket Smart Energy.