Allan og paptaget, der blev grønt

Kunderejse: Allan og paptaget, der blev grønt. En succescase om grønne tage. 

CASE – Kunderejse: Allan og paptaget, der blev grønt. 

Da Allan Bie Kjær og hans hustru skulle bygge nyt hus, havde de et meget klart billede af, hvad de ville have. Det var et typehus, og der skulle være paptag. Da de så fandt den grund, huset skulle bygges på syd for Odense, viste det sig bare imidlertid, at lokalplanerne ikke tillod netop den type tag og at den eneste løsning var et såkaldt grønt tag.   

Allan er uddannet biolog og underviser på et gymnasium, men på trods af sin baggrund, kendte han ikke ret meget til grønne tage.  

”Jeg syntes faktisk bare, det lød dyrt og vi begyndte at se efter andre byggegrunde. Men efter lidt forhandling og et nedslag i pris, blev vi enige om at få lavet huset med det grønne tag” siger Allan Bie Kjær. 

Grønt året rundt 

Den beslutning har hverken han eller familien fortrudt siden. Anlægsfirmaet Buus fra Aarhus stod for at anlægge de taget på det sorte træhus. Bunden består af knust tegl, hvor der ovenpå blev placeret planter i kasser, som var 7-10 cm i dybden og 10 gange 10 cm brede.  

”Taget blev lagt inden vi flyttede ind, men det tog ikke mere end en dag at lægge det. Det sjove var, at det rent faktisk er tagpap, der er nedenunder.” siger Allan Bie Kjær, der i dag er meget glad for det grønne tag – som faktisk slet ikke kun er grønt. Han fortæller videre, at familien godt kunne vælge selv, hvilke planter, de ville have, men lod det være op til producenten: 

” Planterne er sukkulenter, og vi har 16 forskellige arter. Det sikrer et farvespil, der skifter henover året, med en konstant lysegrøn baggrund. Nuancerne er gullige i perioder, hvidlige, mørkerøde og lyserøde. Planterne er tykke og kan klare både varme, tørke og meget regn.” 

Kun få udfordringer 

Til spørgsmålet, om hvilke udfordringer taget har givet familien, er Allan meget klar i mæglet: 

”Ingen. Vi har ikke renset tagrenderne mere, end på den side af taget, hvor vi har solceller (og ikke grønt tag). Vi havde ellers frygtet at det ville svine mere, men det gør det ikke. Der kan godt være lidt fugle, som smider små stykker tegl ned ind i mellem, men det generer meget lidt. ”  

I forhold til vedligehold er meldingen stort set den samme. Planterne vokser sig kun 2-3 cm høje, og skal hverken beskæres eller gødes. Allan er kun meget sjældent oppe for at tjekke til tagets tilstand, og fortæller, at det mest er hans to døtre, der kan lide at gå rundt på taget. 

En udfordring, der måske kunne afholde nogle, er dog prisen. Allan Bie Kjær og hans familie måtte af med 70.000 udover den normale pris for huset, og det er tilmed i den billige ende, da det kun har en hældning på 10%, og dermed ikke er et kompliceret grønt tag.   

”Det er klart et dyrt valg, men vi er glade for det og ville gøre det igen. Derudover, er der ingen ”udløbsdato” på det. Planterne sørger for, at det tagpap, der ligger nedenunder ikke bliver nedbrudt af solens UV-stråler, og på derfor er det tæt på et ”evighedstag”.” siger Allan 

Virker det så? 

Et grønt tag kan ikke alene stå for at optage alt det regnvand, der falder på ens grund. Hos Allan Bie Kjær har de da også en nedgravet faskine på den ene side af huset, som tager det regnvand, der måtte løbe ned fra husets tag. På den anden side har de store 2000 liters dunke, der bliver brugt til vanding i haven. 
Allan kender ikke det eksakte tal for, hvor meget vand taget kan optage, men siger:  

”Jeg studser tit over, at det f.eks. har regnet en hel formiddag, og så kommer der intet ud af nedløbet. Hvis det lige har været en tør periode, vel at mærke.” 

Det må vel siges at være et ja – det virker.  

Det gode råd 
Hos Allan Bie Kjær er hele husstandens regnvand 100 procent afkoblet fra kloaknettet, og hører man til dem, der enten bliver pålagt at skulle det samme eller gør det af egen lyst, kommer her Allans råd angående grønne tage: 

”Hvis man er i tvivl, skal man gøre det! Det er fedt at have et tag, der er levende. Vi får tit at vide fra beboerne, der bor i et lejlighedskompleks overfor os, at de elsker at kigge ud på vores tag. Det bedste er helt klart de skiftende farver og at der er grønt året rundt.” 

Vidste du… 

At flere forsikringsselskaber giver rabat på husforsikringer, hvis du sikrer din bolig mod vandskader 

FAKTA om grønt tag: 

Et grønt tag har planter som tagbelægning, og optager i gennemsnit 50 procent af nedbøren.  
Grønt tag kan være en løsning, hvis taghældningen er under 30 grader.  
Et grønt tag vejer ca. 50 kg pr. m2, når det er gennemvædet. Vær derfor opmærksom på, at din tagkonstruktion er stærk nok til at være det.