CLEAN Green Plan
Få en gratis screening og tilbud om op til 100 % i tilskud til en grøn forretningsplan inden for udvikling af energi- og ressourceeffektivitet i din virksomhed.
Indsatsområder
Vi har valgt at beskrive en række af de indsatsområder, som virksomhederne typisk får gennemgået i forbindelse med en grøn forretningsplan.
Finansiering



Indsatsområder ressourcer
Kymi Rens er et af Aalborgs få tilbageværende renserier. Virksomheden blev grundlagt af skrædder Poul Porsmose i 1939 og er siden gået i arv i familien. Renseriet tilbyder rensning af al tekstil og har både private og erhvervskunder. Kymi Rens har siden 1990’erne været samarbejdspartner for innovationsfirmaer, der udvikler nye renserimetoder. Det betyder, at Kymi Rens hele tiden har haft adgang til de nyeste rensemetoder. Virksomheden beskæftiger omkring 10 ansatte.
Kymi Rens har installeret en af de første CO2 -rensemaskiner i Nordeuropa. Den nye maskine bruger mindre vand og ingen organiske opløsningsmidler i renseprocessen. I stedet bruger den flydende CO2 under højt tryk, hvilket er lige så effektivt. CO2 kan genanvendes mange gange og adopterer hverken lugt eller farve fra renseprocessen. Det er ufarligt for miljøet, og der er intet spild i renseprocessen.
Overgangen til CO2 -rensning har skabt værdi på tre måder. For det første er de løbende omkostninger til rens med CO2 væsentlig lavere end ved standardmetoden. Det giver mulighed for at overleve i et konkurrencepræget miljø. For det andet skaber Kymi Rens et bedre arbejdsmiljø for sine ansatte og slipper for en række administrative byrder, der er forbundet med at håndtere de problematiske stoffer. Sidst, men ikke mindst, har kunderne taget godt imod det miljøvenlige alternativ — det har fastholdt gamle kunder og tiltrukket nye.
Fra Miljøministeriets udgivelse ‘Stærkere uden spild’
Duba-B8 er en af Danmarks førende kontormøbelvirksomheder med speciale i totalindretning. Virksomheden har eksisteret siden 1914, hvor virksomheden startede som et savværk. I dag beskæftiger Duba-B8 ca. 170 medarbejdere på deres faciliteter i Bjerringbro. Den årlige omsætning er omkring 380 mio. kr. Virksomheden har oplevet en organisk vækst på ca. 80% de seneste tre år, hvor markedet generelt er blevet reduceret med 40%.
Duba-B8 skiftede i januar 2013 til vandbaseret lak efter et konkret krav fra en kunde. Skiftet, der indebar en udfasning af problematiske stoffer, sparer energi og gør det muligt at omstrukturere produktionsprocesserne, da sikkerhedskravene er lavere, når man bruger vandbaseret lak. Ifølge virksomheden er omkostningerne ved tiltaget under 100.000 kr. Duba-B8 vurderer, at andre virksomheder i høj grad kan gennemføre tilsvarende tiltag og høste lignende gevinster.
Efter skiftet er arbejdsmiljøet forbedret betydeligt for de ansatte. Selvom omkostninger pr. liter lak er steget, bruges der færre liter lak samlet set. Der bruges også mindre varme, fordi hærdningsprocessen er kortere. Derudover er produktionsprocesserne blevet mere smidige. Samlet set vurderer Duba-B8, at tiltaget har været en økonomisk succes, hvor investeringsomkostningerne er tilbagebetalt på under ét år. De øgede udgifter til lak opvejes kun delvist af det mindre forbrug, sammenlagt øges udgifterne til lak med 1-5%. Gevinsterne drives primært af, at der skal bruges færre mandetimer i produktionen, mindre energi og færre sikkerhedsforanstaltninger. Duba-B8 vurderer, at tiltaget har reduceret udgifterne til personale med 1-5%.
Fra Miljøministeriets udgivelse ‘Stærkere uden spild’
Centralrøgeriet har ved gennemgangen af deres produktion fået identificeret at de anvender store mængder vand, som de betaler 400.000 kr for om året. Ved en investering på blot 6000 kr, fik de sat vandbesparende dyser op. Det har medført – uden ændringer i adfærd og produktion, at de i dag kun anvender for 180.000 kr vand. En besparelse på 220.000 kr, som blev sparet hjem på få dage. Som virksomheden sagde – ”vi havde fokus på omsætning, drift, emballage og glemte helt vandforbruget”.
Fra projektet Rest til Ressource under Symbiosecentret
Vaskeriet Berendsens vaskevand er forsøgt anvendt til togvask på en virksomhed beliggende nabo til vaskeriet. Pilotprojektet viste at vaskevandet kan anvendes uden at det giver en film på overfladen af togene. Nye organiseringer i begge virksomheder har imidlertid lagt forsøgt stille i en periode.
Fra Erhvervsstyrelsens projekt ”Grøn industrisymbiose”
Gartneret Hjortebjerg henter 96% af varmeforbruget i undergrunden om vinteren og sparer 60% af varmeregningen.
Danmarks gartnerier bruger store mængder fossile brændsler og fjernvarme. Der er således potentiale til at gøre plantedriften mere bæredygtig. Med installationen af et ATES-anlæg i 2010 er Gartneriet Hjortebjerg, som det første væksthus i Danmark, blevet i stand til at lagre overskydende varme. I dag producerer ATES-anlægget en varmemængde på 3000 MWh årligt, hvilket dækker ca. 96% af gartneriets totale energiforbrug om vinteren. Det giver en CO2 - reduktion på 330 tons, sammenlignet med en naturgasopvarmning.
I praksis bliver varmen, som opstår inde i det 8000 m3 store drivhus, trukket ud og via store rør samt en varmeveksler lagret i et grundvandsmagasin under gartneriet. Her lagres varmen og bliver anvendt, når temperaturen uden for igen bliver koldere. På den måde skabes et energioptimalt miljø i gartneriet året rundt. Gartneriet sparer 96% af energiforbruget om vinteren Med ATES-løsningen har Gartneriet Hjortbjerg sparet ca. 60% på varmeregningen, og er sikret en effektiv og bæredygtig drift i mange år fremover.
Eksemplet af givet af virksomheden Enopsol Aps
Scandinavian Packagings har investeret i et andet nyt energibesparende pumpesystem. Hvor det gamle brugte strøm altid, sætter det nye system først i gang, når der er behov for det. En udgift på omkring 100.000 kroner – men tjent ind igen på under halvandet år. For at spare måtte virksomheden i Borup også måttet investere.
- Egentlig vidste vi jo godt, at vores anlæg brugte en del energi. Men hvor meget vidste vi ikke. Så at få en ekspert til at måle på forbruget og få sat tal på, har været helt fantastisk. Uden det havde vi måske kun fået ét af de fem forslag fra rapporten gennemført, erkender Hanne Zinck.
Fra projektet Rest til Ressource under Symbiosecentret
OMK Knabstrup Aps slagteriet har spildvarme fra virksomhedens 14 køleanlæg til opvarmning. Slagteriet har to frostkøleanlæg og 12 rumkøleanlæg. Spildvarmen fra frostanlæggene kan virksomheden selv bruge til at lave varmt vand til procesformål og rengøring.
Overskudsvarmen fra de 12 køleanlæg, kan derimod via en investering i et nyt køleanlæg udbyttes til opvarmning af en klynge el-opvarmede parcelhuse, som ligger i umiddelbar nærhed af OMK. Den teknologiske del af projektet består således af et nyt eksternt køleanlæg (varmepumpe), der leverer køling i nye luftkølere i slagteriet.
Overskudsvarmen fra køleanlægget bliver kanaliseret rundt til parcelhusene i form af et lille lokalt ”fjervarmesystem”. Herefter kan de gamle rumkøleanlæg i de 12 kølerum hos OMK Knabstrup nedlægges. Systemet er beregnet til at kunne generere en besparelse på 57.600 kWh strøm (svarende til 100.000 kr./år samt en besparelse på CO₂ udledningen på hele 20 ton årligt). Projektet er i opstartsfasen, hvor der søges om tilskud til projektgennemførelsen, og tilsagn fra interessenterne indhentes. På projekter som dette, skal der sandsynligvis svares en mindre energiafgift på elforbruget. Størrelsen på denne afgift er ved at blive klarlagt med SKAT.
Læs artiklen i Fødevaremagasinet
Fra projektet Rest til Ressource under Symbiosecentret
Krone Vinduer producerer højkvalitetsvinduer til beboelse og kontorejendomme. Vinduerne produceres af nordeuropæiske træsorter og har branchens længste holdbarhed. Virksomheden har eksisteret siden 1953 og beskæftiger i dag mellem 50 og 74 medarbejdere. Omsætningen ligger på mellem 50 og 100 mio. kr. årligt.
Krone Vinduer har optimeret deres forarbejdning af aluminium ved en opgradering af deres maskiner og tilhørende IT-systemer. Samtidig har virksomheden etableret et system, der gør det muligt at genbruge maling, der rammer ved siden af vinduerne i maleprocessen. Tiltagene har kostet mellem 100.000 og 200.000 kr. tilsammen. Krone Vinduer har endnu ikke overblik over, hvor mange mandedage det har taget at etablere tiltagene.
Forbedret opskæring og minimering af malingrester har sænket Krone Vinduers udgifter til bortskaffelse af affald med over 15%. Det mindskede spild betyder at Krone Vinduer køber færre materialer. Tiltaget sparer virksomheden for 6-10% på udgifter til råvarer. Udgifter til tiltaget er tilbagebetalt på under ét år. Fra Miljøministeriets udgivelse ‘Stærkere uden spild’
FurnX er en dansk møbelproducent, der har eksisteret i mere end 20 år. Virksomheden leverer kvalitetsmøbler til uddannelsessektoren og er den primære underleverandør til OJ skolemøbler og Højer Møbler. FurnX har en klar miljøpolitik, der fokuserer på miljørigtige materialer, råvarer fra bæredygtige skove og genanvendelse af affald. FurnX beskæftiger omkring 35 medarbejdere og omsætter for mellem 10 og 50 mio. kr. om året.
Virksomheden genbruger 80-90% af deres emballage. Helt konkret har FurnX skiftet papkasserne, som møblerne leveres i, ud med tæpper, som kan bruges op til 100 gange. FurnX vurderer, at det i høj grad er muligt for andre virksomheder at gennemføre lignende tiltag, hvor emballagen ændres til et materiale, der kan genbruges. Tiltaget har kostet under 100.000 kr. at gennemføre.
Ændringen af materialerne til emballagen har endnu ikke sparet FurnX penge. De nye materialer er dyrere end de gamle, men de kan bruges flere gange. Omkostningen pr. forsendelse er sandsynligvis lavere nu, end før tiltaget blev iværksat. FurnX har dog endnu ikke lavet egentlige beregninger af omkostningen til emballage pr. levering. Derudover har FurnX fået god respons fra kunderne, der nu slipper for at håndtere affaldet fra emballagen, men kan nøjes med at sende tæpperne retur.
Fra Miljøministeriets udgivelse ‘Stærkere uden spild’
Troldtekt producerer akustikplader baseret på træ og cement. Pladerne monteres primært indendørs og hjælper med til at skabe bedre akustik og indeklima. Akustiklofter anvendes i mange typer af byggeri, hvor bygningens indretning og valg af materialer giver udfordringer for lydniveauet og æstetikken. Troldtekt har designet og produceret akustiklofter i Danmark siden 1935. Troldtekt beskæftiger i dag ca. 70 medarbejdere.
Troldtekt har investeret i et anlæg, der forbedrer udnyttelsen af råtræ og minimerer spild i maleprocessen. De nye anlæg er installeret på Troldtekts moderne produktionsanlæg i Troldhede syd for Videbæk. Investeringsniveauet er i millionklassen. Det har taget ca. 15 dage at installere anlægget. Ny værdi ved tiltaget Anlægget reducerer forbruget af træ og maling med 3-8%. Derudover reduceres affaldsmængden, hvilket medfører 6-10% reducereret affaldsmængde.
Virksomheden forventer, at omkostningerne til anlægget er betalt tilbage efter 2-3 år, hvilket er kortere end deres normale investeringshorisont på 4-5 år.
Fra Miljøministeriets udgivelse ‘Stærkere uden spild’
Cock’s and cows mindsker madspildet. De er blevet undervist hands on, hvordan de kan gøre. Se videoen her.
https://www.gate21.dk/film-i-baeredygtig-bundlinje/
Eksemplet er fra Gate21’s projekt Bæredygtig bundlinie
Scandinavian Packaging har fået rådgivning om, hvordan 30 tons spildplast om året kan genanvendes og igen blive til en ressource. Udover investering i et helt nye varmesystem, forventer virksomheden at sparer helt op imod 1 mill kr om året i miljøforbedringer. Se video https://www.tv2lorry.dk/artikel/hjaelp-til-virksomheder-bliv-miljoerigtige-og-scor-kassen
Fra projektet Rest til Ressource under Symbiosecentret
Skiltebranchen har gennem tiderne været præget af nemme løsninger. Generelt har skiltene været designet, så det var uhensigtsmæssigt at genbruge gamle skilte. Der har hersket en køb billigt- og ”brug og smid væk”-kultur.
PlanSign har fokuseret på bæredygtighed og ressourceeffektivitet lige fra designprocessen. Helt i ånd med principperne bag cirkulær økonomi blev der lagt vægt på brugen af miljøvenlige materialer og fremstillingsmetoder, og produktet blev optimeret på en række områder. Levetiden blev forlænget betragteligt, og kunden kan selv udskifte teksten, ligesom skiltene er blevet lettere at vedligeholde. Alt i alt blev der gjort op med den herskende brug og smid væk-mentalitet.
PlanSign er verdens første certificerede Cradle to Cradle-skiltesystem. Ny værdi ved tiltaget PlanSign udgør omkring halvdelen af DanSigns salg.
Priserne er ikke blevet justeret i forbindelse med den opnåede certificering, og det har ikke været en økonomisk gevinst at fokusere direkte på bæredygtighed i denne produktlinje. DanSign oplever dog, at flere kunder efterspørger de Cradle to Cradle-certificerede skilte. Og i takt med, at kendskabet til Cradle to Cradle -filosofien øges forventes interessen at stige tilsvarende. Derudover har processen været en investering i knowhow, så det fremover bliver nemmere at udvikle nye produkter, der kan opnå Cradle to Cradle-certificering.
Fra Miljøministeriets udgivelse ‘Stærkere uden spild’
Frede Andersen & Søn er blevet certificeret som Grøn Transportvirksomhed. De har derfor sat en målsætning om at reducere virksomhedens CO2-udledning. Frede Andersen & Søn har besluttet at fokusere indsatsen på adfærdsændringer, og virksomheden arbejder aktivt med at uddanne og informere chaufførerne om energieffektiv køreteknik, herunder kan nævnes:
- Kurser i energieffektiv køreteknik til alle chauffører
- Opfølgning bl.a. ved synliggørelse af data, der viser den enkelte bils brændstofforbrug pr. km og et bonussystem, hvor man belønner medarbejderen ved forbedring.
- Løbende opdatering af chaufførerne om virksomhedens tiltag og fremskridt inden for en grønnere transport.
Frede Andersen & Søn har ydermere indført en politik for reduceret tomgang og arbejder på, at bilerne får monteret tomgangsstop. Dog har de allerede erfaret, at det primært handler om et øget fokus på problemstillingen og en holdningsændring blandt medarbejdere. De seneste år har Frede Andersen & Søn investeret i flådestyring, hvor der arbejdes på at indføre forskellige værktøjer til at hjælpe chaufførerne med at køre mere miljøvenligt samt ændre adfærd.
Administrerende direktør Peter Andersen udtaler: ”Det gav noget af et udslag, da vi fik den ugentlige oversigt på mail. Den daglige chauffør på lastbilen havde 3 fridage, hvor der kom en afløser på. Lastbilen kørte samme kørsel og rute, men på trods af dette, så var der en øgning af brændstofforbruget fra 2 km/pr. liter til 1,8 km/pr. liter. Det vil sige, at på de 3 dage brugte lastbilen 83 liter dieselolie mere, når det ikke var den faste chauffør, som kørte med lastbilen”.
Fra cabon20 projektet
Virksomheder som har megen udkørende arbejde, vil med fordel kunne investerer i el, gas- eller hybrid biler, hvis de alligevel skal udskiftes. Afhængig af opgaven, vil det også være muligt at undersøge om en el-cykel kan løse opgaven ligeså godt som en bil på fossilt brændstof.
Dette er undersøgt under Gate’21’s projekt Bæredygtig bundlinie
Projektpartnere
