Acceleratorforløb for startups, der kan bidrage til upcycling af biologiske reststrømme fra fødevareproduktion

Unik mulighed for innovative startups

Som en del af det treårige projekt, Greater Copenhagen Cleantech Impact Accelerator, får danske og svenske startups nu muligheden for at deltage i et skræddersyet acceleratorforløb fra maj til oktober. Projektets overordnede omdrejningspunkt er at understøtte startups, der kan bidrage til den grønne omstilling, og i denne runde ligger det specifikke fokus på upcycling af biologiske side- og reststrømme fra fødevareproduktion. Til at deltage i forløbet vil der blive udvalgt op til 15 startups med innovative teknologier, som kan anvendes til at identificere, udvinde, analysere og upcycle biologiske restfraktioner.

Udvikling af forretningsplan og pitch

Ligesom i de to tidligere forløb, som omhandlede henholdsvis fødevare- og byggebranchen, vil de 15 startups komme til at arbejde med deres forretningsudvikling og forbedre deres pitch-teknikker. Derudover vil virksomhederne i dette forløb få endnu mere omfattende og målrettet hjælp til salg, forretningsplan, finansiering, teknologiudvikling, organisationsopbygning og juridiske aspekter. Det sker gennem en række masterclasses og workshops. Samtidig bliver hver startup tilknyttet to business supporters, som understøtter den individuelle udvikling gennem forløbet og sætter virksomheden i kontakt med relevante aktører i økosystemet.

“Det var meget værdifuldt at arbejde med vores pitch og få hjælp til at gøre det skarpere” Siger Christina Östergren, som er Co-Founder og CEO i Juteborg Sweden AB og uddyber: ”Vores Business Supporters var virkelig engagerede og gode til at samle op på leads og sætte os i kontakt med relevante virksomheder.” 

Introduktion til potentielle partnere, kunder og investorer

Som en del af forløbet bliver virksomhederne introduceret til potentielle partnere, kunder og investorer. I denne runde introduceres de 15 startups til de tre fødevareproducenter; Peter Larsen Kaffe, Oatly og Nordex Food, der alle har en biologisk side- eller reststrøm med potentiale for at blive upcyclet.

Programmet bringer således problemejere og startups sammen om at finde innovative løsninger på de udfordringer, der eksisterer inden for upcycling af biologiske reststrømme. Det giver de 15 startups en unik mulighed for at få indsigt i de udfordringer deres potentielle kunder har, samt hvordan de kan applicere og videreudvikle deres teknologi for at løse dem.

Mødet mellem startups og større spillere på markedet har i de tidligere runder skabt grobund for nye samarbejder og forretningsmuligheder. Eksempelvis har startup-virksomheden BlueBenu fra første forløb indgået et samarbejde om et innovationsprojekt med Alfa-Laval Copenhagen, Aalborg Universitet og StepUp Solutions. Samarbejdet er kommet i stand på baggrund af BlueBenus pitch for Alfa-Laval, og formålet er at udvikle og validere teknologien til et HTL-anlæg til genbrug af plast blandet med madaffald.

Relationer mellem startups skaber nye partnerskaber

Foruden træningen og kontakten til potentielle aftagere er der også en anden del af programmet, der har haft særligt stor værdi for deltagerne – nemlig netværket mellem en gruppe af ligesindede og innovative entreprenører. I programmets workshops får virksomhederne mulighed for at sparre om alt fra forretningsudvikling til internationale projektmuligheder.

For de to startups, Growpipes AB og Juteborg Sweden AB, åbnede det op for et nyt produktionssamarbejde. Juteborg Sweden AB arbejder med innovation, design og produktion af jutebaseret materiale, mens Growpipes AB har udviklet et innovativt rørsystem, der anvendes til vertikalt landbrug. Ved at producere rørsystemet i det jutebaserede materiale bliver løsningen mere bæredygtig samtidig med at jutematerialet testes i en ny applikation. De to startups vil i den kommende periode udforske mulighederne for at sælge det bæredygtige rørsystem til det asiatiske marked.

Mere om programmet

Du kan læse mere om forløbet og ansøge her.