Fra affald til forretning
Kolding Kommune er nysgerrige på, hvordan de kan gøre endnu mere af kommunens affald til værdifulde ressourcer. Derfor inviterede de i samarbejde med CLEAN innovative virksomheder til dialog om, hvordan kommunen kan omstille udbudspraksis ift. cirkulære udbud af indsamlet affald.
”Vi har i Kolding Kommune lavet en strategi for cirkulær økonomi, hvor vi kigger på de ting, vi tager ind, men også de ting som vi sender væk, som f.eks. borgernes affald.”
Kim Ankjær Nielsen, projektleder i cirkulær økonomi, Kolding Kommune.
Ved at blive klogere på markedet og tidligt inddrage virksomheder i udbudsprocesser, bliver Kolding Kommune bedre i stand til at agere cirkulært. Kolding Kommune og CLEAN inviterede derfor både virksomheder og andre kommuner med i et webinar, som var en del af Bæredygtighedsfestivalen 2020 i Aalborg.
”Det er vigtigt for os, at når vi beder borgerne om at tage ansvar og sortere affald til genanvendelse, så skal vi som kommune tage ansvar og sikre maksimalt genbrug og genanvendelse, og gerne sikre høj kvalitet og at ressourcerne ender så lokalt som muligt.”
Kim Ankjær Nielsen.
Virksomheden BurntWood, som overfladebrænder frem for at trykimprægnere genbrugstræ, og virksomheden Convert, der hjælper deres kunder med at lave nye produkter af brugte fibre, blev inviteret til at dele deres erfaringer med at bruge affald i deres forretningsmodel. Begge virksomheder havde gode råd og indsigt fra forretningssiden med til Kolding Kommune, som blev suppleret af webinarets lyttere. Kolding Kommune blev bl.a. bekræftet i, at virksomhederne kun kan lave så gode produkter, som det affald der er til rådighed. Og samtidig er det svært for små og mellemstore virksomheder at aftage hele affaldsfraktioner, da de ofte kun skal bruge eller har råd til dele af dem.
”Markedet er eksperterne og det er virksomhederne som ved noget om, hvad man kan med materialerne. Derfor er det rigtig vigtigt for os at være i dialog med dem, så vi sammen kan finde gode løsninger, som sikrer, at ressourcerne kommer ud i lokale kredsløb og ikke bare ender som affald”.
Kim Ankjær Nielsen.
Kolding Kommune og CLEAN er begge partnere i EU Interreg-projektet ProCirc, som har til formål at videndele og eksperimentere omkring cirkulære indkøb og udbud.
Bruger din virksomhed affaldsressourcer i produktproduktion eller er du nysgerrig på Kolding Kommunes arbejde, er du velkommen til at kontakte Kim Ankjær Nielsen, kimbn@kolding.dk
Er du nysgerrig på matchmaking og ProCirc-projektet, så kontakt CLEANs projektleder Lasse Aahave Uhd, luh@cleancluster.dk