4 iværksættere fra Cleantech Impact Accelerator: Sådan hjalp programmet vores virksomhed

4 iværksættere fra Cleantech Impact Accelerator: Sådan hjalp programmet vores virksomhed

14. februar 2022

Fjerde og sidste ansøgningssrunde er netop afsluttet i Greater Copenhagen Cleantech Impact Accelerator-programmet, hvor danske og svenske tech-startups får muligheden for at deltage i et skræddersyet acceleratorforløb, der skal hjælpe virksomheden med at udvikle sin forretning og teknologi. I den forbindelse ser vi nærmere på nogle af de virksomheder, der tidligere har været igennem forløbet og, hvordan programmet har hjulpet virksomheden med at udvikle sig i den ønskede retning. De fire virksomheder er Mycorena, Enjay, Brøl og Lactolink – fire virksomheder, der har det til fælles, at de arbejder i krydsfeltet mellem miljø- og bioteknologi.  


Et skræddersyet forløb med den enkelte virksomhed i fokus

Cleantech Impact Accelerator-programmet er skræddersyet og bygget op, så de enkelte virksomheder igennem en række masterclasses og workshops bliver udviklet i netop den retning, der ligger inde for den enkelte virksomheds behov. I programmet bliver hver startup tilknyttet to business supporters, som understøtter den individuelle udvikling gennem forløbet og sætter virksomheden i kontakt med relevante aktører i økosystemet. En vigtig del af programmet og dets forløb er desuden, at virksomhederne bliver introduceret til og sat i netværk med potentielle partnere, kunder og investorer. Noget, de fire virksomheder vi her ser nærmere på, har nydt godt af. 

 

Mycorena fik sparring og netværk til opskalering

I programmets første runde finder vi Mycorena – en bioteknologivirksomhed, der slår sine folder i Göteborg, Sverige, og som siden 2018 har udviklet vegansk protein til fødevareproduktion med visionen om at skabe renere og mere bæredygtige fødevarevaner verden rundt. Mycorena har udviklet proteinet Promyc™, som er et svampebaseret mikroprotein, der produceres fra sidestrømme i fødevareproduktionen. Simplificeret, skaber Mycorena altså proteiner ved at fodre svampe med madrester, og med den rette teknologi i processen får svampene et højt indhold af protein og fiber, hvilket gør, at de kan benyttes som proteinkilde i fødevarer. Den dag i dag leverer Mycorena protein til de veganske alternative til kødboller, som man kan købe i IKEA. Folkene bag Mycorena ansøgte om at deltage i programmet, da de havde brug for ekspertviden til at opskalere deres produktion og industrielle bioteknologiske systemer. Med sparring og strategiske partnerskaber ville Mycorena kunne opskalere og sigte større, og netop det, kunne Cleantech Accelerator Programmet sætte skub i.  

“Vi har gennem de sidste par år gennemgået en omfattende udvidelse af Mycorena, og i den forbindelse har betydningen af at have den rette viden og de rette partnere om bord i processen, så vi kunne træffe de rigtige beslutninger virkelig været tydelig for os. Vi søgte partnerskaber for at opnå nødvendig viden til at opskalere vores produktion, få nye kontakter til potentielle kunder og indgå aftaler om lancering af testprodukter. I den forbindelse var timingen for CIA-programmet (Cleantech Impact Accelerator) helt spot on for os, fordi det i den grad gav os mulighed for at tilegne os den viden, vi ikke havde, og for at få indsigt i et modnet kommercielt vækstspor.” fortæller stifter og CEO af Mycorena, Ramkumar Nair og fortsætter: “Programmet satte os i kontakt med flere forskellige virksomheder på tværs af Skandinavien – virksomheder, som vi nu har fået opbygget strategiske samarbejder med på forskellige vækststadier, og som har vist sig at blive nogle af vores vigtigste samarbejdspartnere i forbindelse med vores vækstplaner, der blandt andet omfatter en fabrik til storproduktion, der skal være operationel i 2023.”


Afsluttende siger Ramkumar Nair “Fordi programmet kan hjælpe med at skabe synlighed, er CIA den helt rigtige platform for enhver hurtigvoksende start-up-virksomhed med høje ambitioner og planer om at udvide. Derudover er der enorme fordele ved at have et program som CIA i ryggen for at opnå troværdighed blandt store samarbejdspartnere. Og med det sagt, vil vi helt klart anbefale CIA til andre startupvirksomheder, som er på samme rejse som Mycorena“. 

ENJAY kom i kontakt med potentielle kunder i Danmark

Enjay, der specialiserer sig indenfor energieffektivitet, deltog i 2. runde af programmet. Den svenske cleantech-virksomhed har udviklet en teknik til at genanvende energien fra den varme udsugningsluft fra blandt andet fødevareproduktion og industrielle processer til energi i private hjem. Ved at anvende energien fra disse processer kan den årlige udledning af CO2 reduceres med intet mindre end 500 millioner meterton svarende til 1 % af det samlede CO2-udslip frem til 2050. Virksomheden søgte en plads i programmet, fordi de så en god mulighed for at få sparring og støtte til at netværke med potentielle kunder. Med et godt tag i Sverige og de svenske kunder så Enjay en mulighed for at udvide deres horisont, og her var det danske marked et oplagt valg. Men når man skal træde ind på et nyt marked i et nyt geografisk område, forlægger der altid en række forhindringer – og netop her fik Enjay god støtte fra programmet.

”Programmet hjalp os især med at få foden inden for på det danske marked. Vi fik etableret kontakt med de rette key accounts og flere potentielle kunder på dansk jord. At forstå nye markeder, kan være vanskeligt, når man kommer udefra, og gennem programmet fik vi hjælp og vejledning til at danne os en generel forståelse for det danske marked og processerne heri. Vi blev sat i kontakt med de rette folk, der potentielt godt kunne gå hen og blive til kunder, og programmet har virkelig vist sig at være en fantastisk mulighed for at få dannet sig et nyt og værdifuldt netværk.” siger CEO og stifter af Enjay Nils Lekeberg og fortsætter: 
”Selv efter programmet var overstået for os, har vi fortsat fået støtte, nye muligheder og nye kontakter, og jeg kan kun anbefale andre virksomheder at deltage i programmet, da det er en fremragende mulighed for at skabe netværk og få foden inden for.”

BRØL fik støtte til strategiudvikling

”Det har helt sikkert haft en positiv indvirkning på vores forretning og vi vil opfodre alle, der er på nogenlunde samme rejse som os og vores spæde virksomhed til at deltage i programmet og høste de goder, det medbringer”.
Sådan siger Saimon Skurichin, der er CEO og stifter i Bryggeriet BRØL, der deltog I 3. forløb af programmet. BRØL deltog med et ønske om at få teknisk konsultation og viden om, hvordan de opbygger en robust forretning, opbygger et velfungerende marketingteam og sparring i forbindelse med virksomhedens jura og økonomi. Københavnerbyggeriet BRØL brygger øl på sidestrømme som for eksempel brød. Ideen til BRØL startede ved realiseringen, at mikrobryggerier grundet højt CAPEX på ressource- og energieffektive produktionsudstyr umuligt kan producere lige så bæredygtigt som større bryggerier. Ved at anvende restprodukt fra fødevareproduktion i bryggeriet af øl er BRØL det første bryggeri til både at være 100% økologisk med et produkt, der er baseret på sidestrøm. 
”Med hjælp fra det professionelle hold bag Cleantech Impact Accelerator var vi i stand til at identificere vores startup’s kerneaktiviteter inden for bæredygtighed, og herudfra danne en detaljeret plan og strategi, der kunne forene vores bæredygtighedsmodel med vores forretningsmodel.” fortæller stifter og CEO af BRØL Saimon Skurichin, der desuden fortæller, at programmet har medført at BRØL har landet en investering på 4.000.000 kr, der skal benyttes til videreudvikling af deres produkt og udvikling af nye faciliterer for cirkulært bryggeri. BRØL er desuden medlem af CLEAN.

LactoLink fik stor og vigtig samarbejdspartner

I samme runde som BRØL deltog LactoLink, der producerer højværdifoder til smågrise af biobaserede rester – herunder eksempelvis survalle fra osteproduktion. LactoLink, der har hjemme i nordsjællandske Hellebæk, arbejder på at omdanne den ellers værdiløse sidestrøm valle-permeat, eller såkaldt “survalle”, til værdifuld fodergær til smågrise. 

”Programmet har alt i alt være værdifuldt for LactoLink fordi vi blev sat i forbindelse med Nordex Foods, som vi den dag i dag har et godt og tæt samarbejde med. Gennem programmet og folkene bag fik vi en god forståelse for hvilke virksomheder, der ligger inde med en sidestrøm, der kan benyttes i netop vores produktion. Vi fik tildelt en fin portfolio af mulige samarbejdspartnere, der passede til vores forretning og samtidig var venligstemte over for iværksættere som os” fortæller stifter af LactoLink Anders Bisgaard. Han afslutter ”det, at programmet var skræddersyet til netop LactoLinks behov gjorde, at vi ikke fik en masse unødvendig viden og hjælp, der måske var relevant for andre virksomheder, men ikke for os. Vi fik noget ud af den tid vi selv lagde i det, og jeg kan helt sikkert anbefale andre iværksættere at søge, hvis der kommer et lignende program igen.”

4. og sidste ansøgningsrunde af Cleantech Impact Accelerator er netop afsluttet, og 10 nye virksomheder står nu foran forløb, der er skræddersyet til deres behov, ønsker og forretningsmodeller og skal løfte dem i den rigtige retning.

Projektet Greater Copenhagen Cleantech Impact Accelerator er finansieret af EU’s regionaludviklingsmidler gennem programmet Interreg samt Region Sjælland og Region Halland, og det gennemføres i samarbejde mellem CLEAN, Food & Bio Cluster Denmark, RISE og Sustainable Business Hub.