Danske virksomheder skal være verdensførende inden for miljøområdet!

Danske virksomheder skal være verdensførende inden for miljøområdet!

17. januar 2022

(artikel udgivet i fagbladet Effektivitet)

I Danmarks miljøklynge mødes dem, som udvikler miljøløsninger og dem, som har behov for at få løst miljøudfordringer.

”Vi åbner døre for innovation på miljøområdet og sætter skub på virksomheders vækst og på den grønne omstilling”, siger CLEANs CEO Kim Fredenslund.

I CLEAN mødes små og mellemstore virksomheder med store virksomheder, iværksættere, forsyninger, kommuner, regioner og videninstitutioner. Fælles for dem alle er, at de arbejder med områder som ”Vand i teknosfæren”, ”Klimatilpasning”, ”Affald, ressourcer & materialer”, ”Luft”, ”Jord, vand & natur”.

Danmark er stærk inden for miljøteknologi. Hvert år møder klyngen nye startups med banebrydende løsninger på morgendagens miljøudfordringer, og CLEAN forsøger at skubbe dem frem ved at udstille medlemmernes løsninger på bl.a. TechBBQ, Skandinaviens største startup- og innovationskonference.

Vores medlemmer har løsninger til klimakrisen og biodiversitetskrisen

CLEAN ønsker, at Danmark skal gå forrest og udvikle og implementere grønne løsninger – til gavn for kloden og for dansk økonomi. Og eftersom miljøteknologi fokuserer på at forbedre miljøet – eller minimere de negative påvirkninger på miljøet – er miljøklyngens arbejde tæt knyttet til FN’s verdensmål.

“Det er netop de innovative løsninger inden for bl.a. vand, jord og affald, som er nogle af nøglerne til at løse klimakrisen og biodiversitetskrisen. Derfor er det så givende og vigtigt netop at arbejde for erhvervsfremme i disse virksomheder” siger faglig direktør, Maria Skotte.

Grøn omstilling i 450 danske SMV’er

Den grønne dagsorden ligger indlejret i CLEANs DNA, og derfor er CLEAN også medejer af projektet Grøn Cirkulær Omstilling, hvor flere end 400 virksomheder på tværs af brancher får gratis ekspertrådgivning. Det betyder, at de kan reducere deres klimaaftryk, at de samtidig kan tjene penge på det, og at de ikke mindst kan dokumentere, at de bliver grønnere – noget som særlig deres store kunder efterspørger.

“Virksomhederne i GCO giver selv udtryk for, at de virkelig har brug for at få den her gratis hjælp til at identificere, hvor de skal tage fat på den grønne omstilling. Og vi har stadig plads til flere virksomheder” siger senior projektleder Jonas Andersen.

Ud over GCO-forløbet udvikler CLEAN løbende tilbud, som understøtter miljøvirksomheders vækst og beskæftigelse bl.a. inden for videnspredning & kompetenceudvikling, matchmaking & netværk, samarbejdsprojekter og internationalisering.

Du kan ansøge og læse mere om forløbet Grøn Cirkulær Omstilling her

Stærke partnerskaber nationalt og internationalt

Selv om fokus er på innovation i det danske erhvervsliv, har CLEAN et tæt samarbejde med både offentlige aktører og videncentre. Flere af landets førende universiteter og GTS-institutter er en integreret del af miljøklyngen, og CLEANs mission er netop at binde virksomheder, forsyninger, videncentre og det offentlige sammen om markedsdreven grøn innovation i Danmark og internationalt.

CLEAN samarbejder desuden med adskillige storbyer fra hele verden om city challenges og matchmaking, hvor byerne definerer deres miljøudfordringer, som danske virksomheder har mulighed for at byde ind med løsninger på.

”Vi sætter mennesker og organisationer sammen i gensidigt nyttige partnerskaber, så vi får et aktivt samspil i det danske og udenlandske økosystem inden for miljøteknologi” siger international direktør Henrik Bjørnager.

CLEANs medlem Consibio, der har løsninger inden for bioproces industrien, fik sidste år åbnet døren ind til en stor japansk kunde, da de deltog i et meet-the-buyer-forløb. ”Vi blev kontaktet af CLEAN, som fremlagde muligheden for os. Det var helt sikkert ikke en mulighed, vi selv havde fundet”, fortæller Søren Jessen Kjær, Co-Founder i Consibio.

Også jordoprensningsvirksomheden Ejlskov fik hul på et nyt marked gennem deres medlemskab i CLEAN. ”Gennem en årrække har vi arbejdet på at etablere os på det svenske marked, og meet-the-buyer-arrangementet var en god mulighed for at møde potentielle kunder. Vi har i dag mange kunder i det svenske og ser det som et vigtigt marked”, siger Carsten Frederiksen, CCO i Ejlskov.

Bliv medlem af Danmarks miljøklynge

Der er altid plads til flere aktive spillere i CLEAN, og i år er medlemskab for danske startups gratis. Miljøklyngens medlemmer består af både små og mellemstore virksomheder, startups, store organisationer, forsyninger, kommuner og videninstitutioner fra hele landet, som får adgang til hinanden med tilbud om innovation, forretningsudvikling og vækst.

Artiklen er udgivet i fagbladet effektiviet.dk i deres 3. magasin for 2021 og kan læses her

Kontakt

Kirstine Dupont
Kommunikationschef (barsel t.o.m. 01/08/23)
+45 2876 8364 KID@cleancluster.dk