11. maj 2023

Den usynlige trussel: Mikroplastik fra havet havner på din tallerken

Der udledes årligt tusindvis af tons mikroplast i grænseområdet mellem Tyskland og Danmark. Ingen ved, hvor det ender henne eller hvor farligt det er for miljøet eller mennesker. Det skal PlastTrack-projektet på Syddansk Universitet undersøge og udvikle værktøjer til at bekæmpe plastikforurening i vores region.

Mikroplast udgør et problem

For et år siden blev mikroplast fundet i menneskeblod for første gang. Hele 80 procent af 22 blodprøver indeholdt rester af en eller flere typer plast. Forskernes opdagelse, som blev publiceret i Environment International viser, at partikler kan flyde rundt i blodet og lagres i vores organer.

Mikroplast er et globalt såvel som et lokalt problem. Der er fundet partikler på overfladen og på bunden af de dybeste oceaner. I Østersøen er der fundet mikroplast i 28 procent af alle fisk, der er taget prøver af.

Der er store huller i vores viden om, hvor plastikken i havene kommer fra, hvordan den nedbrydes, og hvor den ender i sidste ende, siger professor Jacek Fiutowski fra Syddansk Universitet (SDU), der leder konsortiet af seks partnere.

Erfarne partnere udveksler deres viden

I løbet af tre år vil partnerne undersøge nedbrydningen af forskellige plasttyper og foreslå standardprocedurer for prøveudtagning af mikro- og nanoplast. Der vil blive oprettet en database til vidensdeling og sammenligning af laboratoriedata. Hver af partnerne har unikke kompetencer, som de bidrager til opgaverne.

SDU NanoSYD har faciliteterne og viden til at analysere mikro- og nanopartikler, mens SDU DaMBIC har sit fokus på bioimaging og dermed kan bidrage til rumlig og kemisk opløsning af MNP’er.

En anden dansk partner er NEWTEC, en ingeniørvirksomhed med ekspertise inden for optisk sortering, hurtig billedoptagelse og billedbehandling til industrielle anvendelser.

På den tyske side er GEOMAR en af verdens førende institutioner inden for havforskning. De bruger deres ekspertise inden for plast og polymerbaserede materialer om ældning, frigivelse og nedbrydning og går forrest med hensyn til prøvetagning af plast fra vandmatricer. Alfred-Wegener Instituttet på den tyske side bidrager med langvarig viden inden for mikroplastanalyse af vandprøver.

De har repræsentanter i standardiseringsgrupper, som er afgørende for projektets resultater og kan bidrage til nye standarder. CLEAN Cluster i Danmark vil bruge sit netværk og bidrage til vidensudvekslingen.

Fakta

PlastTrack -projektet har modtaget cirka 1,74 millioner euro i Interreg Deutschland-Danmark-støtte. Projektet startede i april 2023 og løber i tre år. Projektet blev præsenteret for offentligheden i Sønderborg den 9. maj 2023.

Leadpartner er Mads Clausen Instituttet, Syddansk Universitet i Sønderborg. Øvrige partnere er DAMBIC på SDU Odense, NEWTEC Engineering A/S, CLEAN – Environmental Cluster Denmark, Alfred Wegener Institut (AWI) og GEOMAR Helmholtz Center for Ocean Research Kiel.

Mikroplast

Mikroplast er små stykker af plastik, der er mindre end fem millimeter i størrelse. Størstedelen af mikroplast er så lille, at den ikke kan ses med det blotte øje. På grund af havstrømmenes bevægelse kan mikroplast findes overalt i verden.

Mikroplast stammer fra forskellige kilder. Når plastik på en eller anden måde ender i havet eller naturen, nedbrydes det gradvist af vand og sollys til mindre og mindre stykker. Det opløses ikke, men i stedet bliver det til flere mindre dele. I sidste end bliver mikroplast til nanoplast – og har dermed mulighed for at gennemtrænge cellemembranerne, hvilket gør materialet potentielt meget farlig.

Læs mere om PlastTrack projektet her



Vil du vide mere?


Aktuelt

Alle nyheder
Case

20. mar 2024

EWA Sensors: En simpel sensor med komplekse data

Nyhed

13. mar 2024

800.000 kr. tildelt projekter med fokus på vand- og miljøteknologiske løsninger

Case

27. feb 2024

TheNewSort: LOOP gør en forskel for Startup

Case

13. feb 2024

Fremtidens carbon capture – Forebyggelse af biprodukter af aminbaseret CO2-fangst

Case

8. feb 2024

Kleen Hub: En lokal løsning med global Indflydelse på engangsaffald

Clean og Danish Export Association indgår afalte om større samarbejde. Fra venstre: Scott Allison (Clean), James Armour (Clean), Ilse Korsvang (DEA) og Klaus Kattenhøj (DEA). (c) Clean
Nyhed

30. jan 2024

Clean og Danish Export Association indgår aftale

Nyhed

19. jan 2024

Fem SMV’er modtager støtte til international satsning

Nyhed

11. dec 2023

Ny hjemmeside og opdateret visuel identitet for Clean

Nyhed

21. nov 2023

195 mio. kr. skal hjælpe virksomheder med at mindske deres klimaaftryk

Case

6. okt 2023

Dansk vandteknologi bliver opkøbt af amerikansk firma

Billede af seks personer fra videnbroprojektet.
Case

3. okt 2023

Samarbejde om håndtering og genanvendelse af PTFE

Case

3. okt 2023

Turn waste into homes – 3D printet huse mindsker CO2 aftryk

Case

30. sep 2023

MicroChange – FLOW var værdigfuldt for vores startup