Innovativ teknologi kan nedbringe byggeriers CO2

14. april 2023

GAIA Wood Technology har skabt en innovativ løsning, hvor træ bliver imprægneret ved hjælp af frekvenser frem for udelukkende vakuum og tryk. Det øger væskeoptaget og dermed både holdbarheden, kvaliteten og brandsikkerheden af træet alt efter valg af imprægneringsvæske.

Løsningen kan bidrage til at reducere byggeriers CO2-udslip og nå byggebranchens klimamål. Med hjælp fra Teknologisk Institut og DBI har de fået deres teknologi valideret og testet gennem et videnbrosprojekt.


Innovativ teknologi til at øge byggeriets cirkulære dagsorden

Byggebranchen tegner sig for ca. 40% af de globale CO2-udledninger, som især stammer fra byggematerialer og konstruktioner af dem. En måde at reducere CO2-udslippet på, er at bruge mere træ i byggeriet. Dog fravælges træ oftest fordi dets brandtekniske egenskab ikke er lige så godt som f.eks. beton og stål.

Det har virksomheden GAIA Wood Technology skabt en innovativ løsning på. Ved at imprægnere træ på en ny måde ved hjælp af frekvenser, kan træets holdbarhed øges markant og samtidig øge bæredygtighedspotentialet. Teknologien kan endda anvendes på genanvendt træ, som kan hjælpe med byggeriets cirkulære dagsorden og udviklingen af GAIA Wood:


”Det er ret vigtigt for en opstartsvirksomhed som GAIA Wood Technology at få støtte til udvikling af innovativ teknologi. Projektet har hjulpet os til at bringe firmaet meget tættere på markedet end muligt alene. ” – Jeespeer Dalgaard, CEO

 

Større udnyttelse af træ som byggemateriale

Sammen med Teknologisk Institut og Dansk Brand- og sikringstekniske Institut har GAIA Wood Technology gennem et videnbrosprojekt fået deres teknologi verificeret og testet, så deres metode bedre kan dokumentere brandsikkerheden og gennemtrængningen af imprægneringsvæsker.

Teknologien vil kunne bidrage til en højere grad af udnyttelse af træ som materiale, hvor brug af lokalt træ også er en mulighed, hvilket vil nedbringe byggeriers CO2-udslip markant.


”Projektet har gjort det lettere at få etableret afgørende relationer til samarbejdspartnere, der har fælles interesse i at få det til at lykkes.” – Jeespeer Dalgaard, CEO

 

Videre forløb

I sidste ende kan teknologien være den første, der kan gennemimprægnere alle træsorter på markedet. Næste skridt for GAIA Wood Technology er, at deres teknologi skal kunne udbydes til f.eks. savværker og anden industri inden for træ.


Videnbroprojektet foregik fra september 2021 til december 2022, og fik bevilliget: 400.000 kr. af Uddannelses- og Forskningsministeriet. Partnerne i projektet var: Gaia Wood Technology ApS, BURNBLOCK ApS, Teknologisk Institut, Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut