14. apr 2023

Innovativ teknologi kan nedbringe byggeriers CO2

GAIA Wood Technology har skabt en innovativ løsning, hvor træ bliver imprægneret ved hjælp af frekvenser fremfor udelukkende vakuum og tryk. Det øger væske optaget og dermed både holdbarheden, kvaliteten og brandsikkerheden af træet alt efter valg af imprægneringsvæske.

Løsningen kan bidrage til at reducere byggeriers CO2-udslip og nå byggebranchens klimamål. Med hjælp fra Teknologisk Institut og DBI har de fået deres teknologi valideret og testet gennem et videnbroprojekt.

Innovativ teknologi til at øge byggeriets cirkulære dagsorden

Byggebranchen tegner sig for ca. 40 % af de globale CO2-udledninger, som især stammer fra byggematerialer og konstruktioner af dem. En måde at reducere CO2-udslippet på, er at bruge mere træ i byggeriet. Dog fravælges træ oftest fordi dets brandtekniske egenskab ikke er lige så godt som f.eks. beton og stål.

Det har virksomheden GAIA Wood Technology skabt en innovativ løsning på. Ved at imprægnere træ på en ny måde ved hjælp af frekvenser, kan træets holdbarhed øges markant og samtidig øge bæredygtighedspotentialet. Teknologien kan endda anvendes på genanvendt træ, som kan hjælpe med byggeriets cirkulære dagsorden og udviklingen af GAIA Wood:

Det er ret vigtigt for en opstartsvirksomhed som GAIA Wood Technology at få støtte til udvikling af innovativ teknologi. Projektet har hjulpet os til at bringe firmaet meget tættere på markedet end muligt alene – Jeespeer Dalgaard, CEO.

Større udnyttelse af træ som byggemateriale

Sammen med Teknologisk Institut og Dansk Brand- og sikringstekniske Institut har GAIA Wood Technology gennem et videnbrosprojekt fået deres teknologi verificeret og testet, så deres metode bedre kan dokumentere brandsikkerheden og gennemtrængningen af imprægneringsvæsker.

Teknologien vil kunne bidrage til en højere grad af udnyttelse af træ som materiale, hvor brug af lokalt træ også er en mulighed, hvilket vil nedbringe byggeriers CO2-udslip markant.

Projektet har gjort det lettere at få etableret afgørende relationer til samarbejdspartnere, der har fælles interesse i at få det til at lykkes – Jeespeer Dalgaard, CEO.

Videre forløb

I sidste ende kan teknologien være den første, der kan gennemimprægnere alle træsorter på markedet. Næste skridt for GAIA Wood Technology er, at deres teknologi skal kunne udbydes til f.eks. savværker og anden industri inden for træ.

Videnbroprojektet foregik fra september 2021 til december 2022 og fik bevilliget 400.000 kr. af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. Partnerne i projektet var: Gaia Wood Technology ApS, BURNBLOCK ApS, Teknologisk Institut, Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut.


Vil du vide mere?


Aktuelt

Alle nyheder
Nyhed

17. apr 2024

Clean er igen i år vært for Tech Tour med over 45 investorer

Nyhed

2. apr 2024

Syv danske virksomheder modtager midler til internationale aktiviteter

Case

20. mar 2024

EWA Sensors: En simpel sensor med komplekse data

Nyhed

13. mar 2024

800.000 kr. tildelt projekter med fokus på vand- og miljøteknologiske løsninger

Case

27. feb 2024

TheNewSort: LOOP gør en forskel for Startup

Case

13. feb 2024

Fremtidens carbon capture – Forebyggelse af biprodukter af aminbaseret CO2-fangst

Case

8. feb 2024

Kleen Hub: En lokal løsning med global Indflydelse på engangsaffald

Clean og Danish Export Association indgår afalte om større samarbejde. Fra venstre: Scott Allison (Clean), James Armour (Clean), Ilse Korsvang (DEA) og Klaus Kattenhøj (DEA). (c) Clean
Nyhed

30. jan 2024

Clean og Danish Export Association indgår aftale

Nyhed

19. jan 2024

Fem SMV’er modtager støtte til international satsning

Nyhed

11. dec 2023

Ny hjemmeside og opdateret visuel identitet for Clean

Nyhed

21. nov 2023

195 mio. kr. skal hjælpe virksomheder med at mindske deres klimaaftryk