30. jan 2023

What if Lab: Studerende og innovative virksomheder arbejder sammen om at løse udfordringer i vandbranchen

What if Lab er et projekt under Erhvervsfyrtårnet for Vandteknologi. Et projekt, der er sat i verden for at tiltrække flere unge mennesker til vandbranchen og for at give innovationen på området et skub. Men hvordan får man flere unge studerende til at interessere sig for vand og vandproblematikker? Tja, det gør man selvfølgelig ved at give dem en udfordring.

Der er rigeligt med klima- og miljøudfordringer at tage fat på og vandsektoren rummer masser af uudforskede innovationspotentialer. Én af de udfordringer blev leveret af Henrik Truelsen fra startupvirksomheden Dansk Algeplast, som i efteråret spurgte:

What if (eller på dansk): Hvad nu hvis algeplast kunne blive det foretrukne plast-lignende materiale i fremtiden?

Alger under lup

Den udfordring tog seks laborant- og miljøteknologistuderende fra Erhvervsakademi Aarhus op. I tre måneder arbejdede de studerende intensivt på deludfordringer af emnet. De undersøgte blandt andet om algerne og algeplasten indeholdt tungmetaller, og om de kunne vaskes eller renses væk? Og hvilken betydning det har for virksomhedens spildevandshåndtering.

Resultatet krævede flere timer i laboratoriet med forskellige forsøg. Ifølge de studerende var det en spændende og til tider udfordrende opgave:

Vi er startet med projektet helt fra bunden og har selv fundet på løsninger til, hvordan vi kunne arbejde med algerne, da det ikke er noget nogen har gjort før. Det har været sjovt, men også en udfordrende opgave, som har lært os virkelig meget. 

En anden supplerer, at det spændende ved opgaven har været, at projektet ikke blot var teoretisk, men at resultaterne rent faktisk skulle bruges af Henrik fra Dansk Algeplast, og at de derfor var nødt til at få det til at fungere.

God viden og brugbare resultater

Som afslutning på projektet fik Henrik fra Dansk Algeplast præsenteret resultaterne på en afslutningsseance, og han er sikker på, at han vil kunne bruge resultaterne i sit arbejde:

Jeg er glad og stolt over de resultater de har formået at levere på så kort tid. Det er helt sikkert nogle resultater som jeg kan bruge i mit videre arbejde, og som jeg glæder mig til at dele i mit alge-netværk. 

Virksomheden og de studerende har mødtes til et opstartsmøde, hvor Henrik har medbragt alger og plastikprøver, men derudover har What if Lab stået for sparring med de studerende. Henrik fortæller:

Jeg føler virkelig, at jeg har fået rigtig meget ud af samarbejdet og har givet meget lidt til gengæld. Det har kun krævet et par mails til de studerende når de har haft spørgsmål. Jeg vil til enhver tid anbefale andre virksomheder med udfordringer inden for vandområdet at deltage i projektet. 

Et unikt indblik i branchen

Samarbejdet har udover at levere nogle fine resultater til Dansk Algeplast, også givet de studerende et unikt indblik i nogle af de innovationspotentialer som vandsektoren indeholder. En fremtidig karrierevej inden for vandsektoren er nu på radaren, og flere af de studerende har sikret sig en praktikplads inden for vandområdet.

Projektleder Maja Kragh fra Clean fortæller desuden:

Det har været fedt at følge projektet og at være med på sidelinjen, når de studerende har haft algerne under lup i laboratoriet. Man oplever en særlig gejst hos de studerende, når de bliver tildelt et ansvar og får lov til at arbejde med virkelighedens miljøudfordringer som de ser ud i vandsektoren. Jeg er helt sikker på, at det er vejen frem, hvis vi vil tiltrække en ny generation af unge talenter til vandsektoren.

Som afslutning på spørgsmålet; kan algeplast blive det foretrukne plastmateriale i fremtiden? Så arbejder Henrik videre og løser én udfordring ad gangen.

What if Lab:

What If Lab er en del af Erhvervsfyrtårnet for Vandteknologi. Projektet er 1 af 8, der har til formål at løfte arbejdsstyrken i vandsektoren.



Vil du vide mere?


Aktuelt

Alle nyheder
Nyhed

17. apr 2024

Clean er igen i år vært for Tech Tour med over 45 investorer

Nyhed

2. apr 2024

Syv danske virksomheder modtager midler til internationale aktiviteter

Case

20. mar 2024

EWA Sensors: En simpel sensor med komplekse data

Nyhed

13. mar 2024

800.000 kr. tildelt projekter med fokus på vand- og miljøteknologiske løsninger

Case

27. feb 2024

TheNewSort: LOOP gør en forskel for Startup

Case

13. feb 2024

Fremtidens carbon capture – Forebyggelse af biprodukter af aminbaseret CO2-fangst

Case

8. feb 2024

Kleen Hub: En lokal løsning med global Indflydelse på engangsaffald

Clean og Danish Export Association indgår afalte om større samarbejde. Fra venstre: Scott Allison (Clean), James Armour (Clean), Ilse Korsvang (DEA) og Klaus Kattenhøj (DEA). (c) Clean
Nyhed

30. jan 2024

Clean og Danish Export Association indgår aftale

Nyhed

19. jan 2024

Fem SMV’er modtager støtte til international satsning

Nyhed

11. dec 2023

Ny hjemmeside og opdateret visuel identitet for Clean

Nyhed

21. nov 2023

195 mio. kr. skal hjælpe virksomheder med at mindske deres klimaaftryk