Ocean plastic pollution er et globalt problem, der har alvorlige konsekvenser for havets dyreliv og biodiversitet, f.eks. gennem indvikling, toksicitet fra farlige stoffer og indtagelse af plastik.
Dette påvirker i høj grad de lokale økosystemer i det Sydbaltiske hav. Plastik og restaffald, der når det sydbaltiske hav, stammer både fra land- og søbaserede kilder og nedbrydes over tid til mikroskopiske plastikpartikler.
80% af plastaffaldet, der ender i havet, stammer fra landbaserede kilder, herunder byområder. Affaldet når primært havet via vandveje, der er forbundet med bymæssige maritime miljøer som floder, kanaler og havne.
For at forhindre mere (plastik)affald i at ende i dette sårbare økosystem er der akut behov for at skabe opmærksomhed og incitamenter til at forhindre det.
Projektets formål
Med Interreg projektet Circular Ocean-Bound Plastic (COP) vil fokusset være på at identificere problemer og muligheder for indsamling, genanvendelse og/eller genbrug af havbunden (plastik)affald. Disse bestræbelser støttes gennem samarbejder ved at identificere blå og grønne SMV’er inden for regionen, der enten vil identificere og/eller medskabe innovative indsamlingsmetoder for land- og søbaserede strømme af plastaffald.
Finansiering:
Projektet er finansieret af Interreg South Baltic med midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling. Læs mere om Interreg her
CLEAN er projekt ansvarlig og projektet forløber i 3 år fra d. 1. september 2023 til d. 31. august 2026.