Fra hav til hylde – sammen om at genanvende hav- og husholdningsplast

Fra hav til hylde – sammen om at genanvende hav- og husholdningsplast

Ocean Plastic Forum inviterer til åbningskonference for Projekt Next Step.

Hør hvordan værdikædesamarbejder kan bidrage til indsamling og oparbejdning af plastaffald til videre kommerciel afsætning, og hvilke muligheder Projekt Next Step rummer for din virksomhed.

Next Step, der er støttet af Industriens Fond, skal inspirere alle interesserede danske plasthåndterings- og oparbejdningsvirksomheder til at fremstille produkter af husholdnings- og havplast og medvirke til at øge branchens konkurrenceevne, hvor der er mest havplast og løse miljøproblemet, hvor det er størst.

Tilmeld dig den fysiske konference

Tilmeld dig online-konferencen

Download program her


Program

10.00- 10.15: Velkomst v/Lars Hansen, Formand for Maskinmestrenes Forening & Ocean Plastic Forum & Next Step.
Hvorfor arbejde i værdikæder?: Introduktion til Projekt Next Step og Ocean Plastic Forum

10.15-10.40: Det udvidede producentansvar – en gamechanger! v/Christina Busk, Miljøpolitisk chef, Plastindustrien
I 2025 indføres det udvidede producentansvar på al emballage i Danmark: Påfyldere og importører af emballager får ansvaret for, at deres brugte emballager indsamles, sorteres og genanvendes. Hvad betyder det for plastbranchen, er den klar til det? Og hvilke muligheder åbner det for genanvendelse af hav- og husholdningsplastaffald?

10.40-11.05: 70% af plasten fra danske husholdninger skal reddes fra forbrændingsovnene i 2030 – hvordan? v/Kenneth Kaasgaard, Sales & Market Director, Ragn-Sells Danmark A/S
Ragn-Sells Danmark har i et årti arbejdet intensivt med at finde metoder til at rense, sortere og oparbejde den snavsede, besværlige og forskelligartede husholdningsplast, så den kan indgå i nye produkter i stedet for at ende i vores forbrændingsanlæg. Ragn-Sells er ved at være i mål og kalder løsningen for Fair Plast.

11.05-11.30: Produkter af hav- og husholdningsplast på hylderne i COOP? v/Mathias Hvam, Strategisk projektleder, Cirkulær Økonomi og Klima, COOP Danmark
COOP’ s brug af konventionel plast i emballager og engangsprodukter skal reduceres med 25 % i 2025. COOP har indført en emballageguide til sine leverandører om mere bæredygtige emballager,
ligesom COOP’s kødbakker nu laves af genanvendt plast. Men er COOP klar til at tage næste skridt og sælge produkter af oparbejdet hav- og husholdningsplast – og hvad kræver det?

11.30-11.55: Nye cirkulære forretningsmuligheder og værdikæder i den maritime sektor
V/Hans Axel Kristensen, CEO, Plastix A/S
Plastix A/S er et unikt eksempel på en virksomhed, der har opbygget sin egen værdikæde og skabt et lukket, bæredygtigt kredsløb: Kasserede trawl, fiskenet og reb indsamles og oparbejdes til nye net og tovværk. Men hvorfor stoppe her? I den maritime sektor er der fortsat masser af forretningsmuligheder baseret på bæredygtige, cirkulære loops – både nationalt som internationalt.

11.55-12.30: Sandwich, kaffe, vand & tal med din sidemand/-kvinde!

12.30-12.55: Havplast: Innovation og design på trods. v/Julie Storm, Ejer, Manga Street
Da designeren Julie Storm bestemte sig for, at produkterne i hendes virksomhed, Manga Street, fremover skulle baseres på oparbejdet havplast, havde hun ingen anelse om, hvilken rejse og innovationsproces hun var ved at tage hul på.

12.55-13.20: Hvordan udfordrer og overbeviser man sine samarbejdspartnere i værdikæden? v/Michael Sjolte, Adm. Dir. Grathwol A/S
Emballagegrossisten og -producenten Grathwol A/S har en ambitiøs målsætning om at basere sine produkter på genbrugsplast. Med et stort og bredt produktsortiment og mange samarbejdspartnere er det lidt af en udfordring. Hvilke spørgsmål støder Grathwol A/S typisk på i samarbejdet med kunder, designere, leverandører, oparbejdere og plastproducenter, når virksomheden insisterer på at genanvendelig plast er det rigtige valg? Og hvilke nye muligheder åbner sig?

13.20.-13.45: The Freetown Plastic Clean-up Project. v/ Charlotte Bjørn Hansen, Project Manager, Ingeniører Uden Grænser
Ocean Plastic Forum ønsker at etablere lokale, kommercielt bæredygtige værdikæder, hvor havplastforureningen er mest akut og størst – primært i dele af Afrika og Asien. I Freetown, Sierra Leone, er OPF, sammen med udvalgte samarbejdspartnere, med til at undersøge mulighederne for at opbygge lokal kapacitet til at indsamle, genanvende og oparbejde millionbyens affaldsplast, der i dag flyder uhindret ud i Atlanterhavet.

13.45-14.10: Værdikædesamarbejder – hvad skal der til for at det virkelig batter og hvad skal vi huske på?
v/Thomas Fruergaard Astrup, Professor, DTU Environment
Strategier om at indføre cirkulære forretningsmodeller og samarbejde i værdikæder er ikke nok. Hvilke beregningsværktøjer – også på samfundsniveau – har virksomhederne behov for, når produktionen omstilles til input af oparbejdet plast? Og hvad skal virksomhederne i en værdikæde kunne dokumentere for at klare sig i markedet?

14.10-14.20: Afslutning: Hva´ nu? v/Lars Hansen, Formand for Maskinmestrenes Forening & Ocean Plastic Forum & Next Step


CLEANs aktiviteter er medfinansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Information

Dato:
6. september kl. 10:00 - 14:30
Lokation:
Lyngby

Kontakt